• 25-09-2022
Dołącz do nas!

Blog

Właściwości zdrowotne kiełków rzodkiewki

Właściwości zdrowotne kiełków rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki to wspaniały lek na przeziębienie. Są pełne wartościowych składników odżywczych i bardzo łatwo wyhodować je w domu. Dowiedz się, dlaczego warto je spożywać. 

Właściwości zdrowotne kiełków

Kiełki zawierają dużo witaminy C - 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki. Są zatem świetnym lekiem na przeziębienie i ogólne osłabienie organizmu. Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki oraz podnoszą odporność. Stanową źródło potasu, magnezu, jodu oraz siarki, która poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Ponadto posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. 

Cenne składniki

Kiełki rzodkiewki zawierają kwas foliowy i witaminę B6. Pomagają one zapobiegać chorobom układu krążeniowego. Przyczyniają się do rozkładu homocysteiny, która może mieć wpływ na rozwój miażdżycy. Kiełki zawierają również glukozynolany, które mają działanie antynowotworowe. Zawarta w nich witamina C przyczynia się do zachowania elastycznej i gładkiej skóry. Skutecznie chroni przed przeziębieniem, ma działanie wykrztuśna, a także wspomaga odchudzanie. 

Kiełki rzodkiewki - hodowla

Hodowla kiełków rzodkiewki jest bardzo prosta. Należy przygotować naczynia i starannie przepłukać nasiona. Na rynku dostępne są obecnie kiełkownice, jednak nie jest to niezbędny zakup. Również dobrze możesz założyć swoją hodowlę w słoiku, na sitku czy na ligninie. Czas namaczania nasion wynosi ok. 4-6 godzin. Następnie nasiona należy umieścić w naczyniu do kiełkowania i pozostawić je na kilka dni. Kiełki muszą mieć stały dostęp do tlenu, dlatego warto oddzielić je od siebie pod strumieniem zimnej wody. Kiełki nie powinny być również pozostawione na słońcu. Po zakończonym kiełkowaniu należy je przepłukać. Najlepiej spożywać je na bieżąco - można dodać je do sałatek, kanapek, jajek czy twarożku.

Dodaj komentarz